Diumenge 16 - 20.30h

Antoni Clapés, Rubén Luzón i Sònia Moll

Fundació Palau

L’obra d’Antoni Clapés (Sabadell, 1948) és clau en la poesia catalana contemporània: com a poeta –ha publicat una vintena de llibres de poemes, entre els quals Pluja (2015) i L’arquitectura de la llum (2012)–, com a traductor i com a editor a Cafè Central. Els seus versos reivindiquen sense pretensió la humilitat, allò que transcendeix calladament, com “el lent degotall de la boira damunt les aigües immòbils del llac”. Escriu amb la mirada atenta de qui és capaç de tocar l’inexpressable i proposar “un camí de silenci/ per on transiten els mo(r)ts”.

En aquest camí de pausa, reflexió i intimitat trobem la poesia de Sònia Moll (Barcelona, 1974), que en el seu darrer poemari, I Déu en algun lloc (Cafè Central/Eumo), descriu el procés d’una pèrdua –la de la memòria– com ningú. (“La mare és petita/ i tu no saps com créixer/ per sostenir-la”). En ella, les paraules són no només el camí per expressar el dolor, sinó el dolor mateix.

A Alguna cosa (2017, Premi Vicent Andrés Estellés), Rubén Luzón (València, 1982) parteix d’una reflexió sobre el lament i el patiment que acaba convertint-se en una exploració sobre els límits del llenguatge i, per tant, sobre qui som nosaltres. (“Fugir cap endavant, sense remei, sense diferiment, interminable la tasca que ens espera”).

Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, presentarà aquest potent trio que cartografia a la perfecció la força i diversitat de la poesia catalana actual.

Fundació Palau. Caldes d’Estrac (Carrer de la Riera, 54)
[entrada lliure]

nit
nit
nit