Campanya


Després d’uns mesos confinats, comencem a recuperar l’espai públic i les activitats a l’aire lliure. I en tot aquest temps hem estat preparant aquesta edició tan especial del Poesia i +, la quinzena: des del confinament, mirant a través de la finestra i esperant que passi el temporal per tornar a fer aquelles coses senzilles que fèiem sense donar-hi gaire importància. I llegint. La poesia ha estat en aquests moments, més que mai, un bàlsam, un pal·liatiu, una companya de viatge. I ens ha ajudat a entendre que ens hem de relacionar amb la natura des d’una altra posició.

La imatge d’aquest any, doncs, presenta la poesia com un bàlsam i també com una catarsis: evoca l’art i la cultura com un element transformador i de comunitat en un moment tan crític. La poesia i el seu poder expandit en totes les arts ens inspira, ens transporta i, d’alguna manera, ens pot curar. Només ens cal tornar la mirada cap a les coses petites, senzilles, al marge d’una mirada superior o de domini. La natura ens acull, com la poesia.

Davant de tant de soroll i tanta negativitat —i pensant en una normalitat que contamina i tensa el nostre entorn natural—, posem en valor un valor essencial de la poesia: la pausa i els silencis. Aquest festival defuig els grans formats i la bulímia cultural, suposa una coma entre tanta activitat frenètica. I una manera d’ocupar els espais del Maresme més amable, més fràgil.

Volem que, cada cop que algú es topi amb una peça de comunicació del festival, trobi un cert alleujament, una alenada de positivitat i hi trobi, segons el format, una qualitat gairebé meditativa. No hi ha grans paraules o eslògans brillants: només un bocí del Maresme que acull el festival, un tros de cel, uns núvols o unes gotes de mar.

La imatge té diversos suports: cartells, la programació de la web —enguany no podem fer programa imprès— i uns vídeos creats per Soon in Tokyo, Joaquín Urbina y Javi Tles. En diàleg amb la imatge, a la Fundació Palau es podran veure una sèrie de quatre videopoemes de María José Llergo, que també ha cedit la música i la veu per al vídeo principal.

Més poesia, si us plau!

Trobareu informació sobre les mascaretes que la Fundació Palau ha produït amb la col·laboració de l'artista Frederic Amat a la secció Artistes