6 de juliol de 2023 / 19.30 h
Caldes d'Estrac - Sala Cultural
5 eur
Un espectacle de Fèlix Pons a partir de la vida i obra de Pablo Picasso i Dora Maar amb Melisa Fernández Salvatierra, Marc Tarrida Aribau i Jordi Busquets Rovira
En el 50è aniversari de la mort de Picasso i el 20è de la Fundació Palau —amb una important col·lecció de peces de l’artista—, volem donar a conèixer una faceta menys explorada de l’artista: l’escriptura. El desig atrapat per la cua és un text escrit l'any 1941, en plena Segona Guerra Mundial. D'estètica surrealista i fortament inspirada per l’Ubú rei d’Alfred Jarry, l’obra adquireix un valor simbòlic pel context de la seva primera lectura en públic: l’any 1944, amb els soldats nazis ocupant París. La lectura dramatitzada de l’obra que en van fer un grup d’intel·lectuals i amics de Picasso va suposar un crit de llibertat, un acte de resistència i una reivindicació de l’acte poètic en un moment d’escassetat, repressió i lluita contra el feixisme. Picasso ens parla de com satisfer els nostres desigs més elementals en moments de guerra, però l’obra també és una reflexió sobre allò que ens fa humans: els esforços per perseguir els nostres anhels i les seves conseqüències. L’actor, director i artista Fèlix Pons parteix d’aquest text de Picasso per crear Anatomia d’un desig, estrenada al Museu Picasso de Barcelona. Dos actors i un músic condueixen una conferència performàtica que estableix una cartografia dels principals fets, personatges i influències al voltant de la creació d’El desig atrapat per la cua. Ens submergim en el moment personal i artístic de Picasso, en els anys precedents i posteriors a l'escriptura de l’obra, i resseguim l'enigmàtica figura de Dora Maar, pintora i fotògrafa surrealista, que manté una relació amb Picasso durant aquells anys.
Amb el suport del Museu Picasso, en el marc de les activitats del 60è aniversari del museu i el 50è aniversari de la mort de Picasso: