Quins són els límits de la poesia? Fins on pot arribar l’expressió poètica i, sobretot, fins on pot arribar el seu poder d'incidència en un món salvatge com el d’avui? Davant dels esdeveniments recents, l’esclat d’una nova guerra a Europa i la incapacitat per revertir els efectes humans sobre el planeta, podem dir que la poesia ha fracassat? És que potser la poesia ha mort? Després de vuit anys demanant educadament que hi hagi més poesia al món, ens enfrontem a un planeta ferit i exhaust, a un present en conflicte que no convida precisament a l’optimisme i en el qual sembla que no hi ha espai per a la poesia. Però des del festival sí que podem dir ben alt que hem construït comunitat, que hem eixamplat els horitzons de la poesia i que hem acostat molta gent a un territori —físic i literari— perquè se’l faci seu i el conreï. Maresme, poesia i estiu... Tres eixos que creiem que poden continuar convidant a una revolta plaent, i aquests anys de festival ho refermen. Però ni així podem oblidar les preguntes a què ens aboca l’actualitat i els vells fantasmes que es desperten de nou. Hem volgut ser bàlsam durant els moments més incerts de la pandèmia, hem volgut ser celebració quan ja albiràvem una sortida... I ara què?
Ara, l’única sortida possible: no renunciar. No renunciar a la força de la paraula, no renunciar als espais en què cap tothom, no renunciar a la nostra dissidència, no renunciar al nostre compromís amb l’entorn i totes les vides, humanes i no humanes. No renunciar al crit de Palau i Fabre, que va saber escampar colors quan la realitat insistia en el blanc i negre. Que va saber mirar de manera incòmoda el seu entorn quan tothom insistia en una realitat idíl·lica i inversemblant. Que va saber esprémer la vida sense constriccions ni reserves. Res ens serà pres, perquè res és propietat de ningú: la vida és per viure-la; aquesta podria ser una de les seves lliçons. Enfront dels draps bruts de sang, la nostra bandera és un full en blanc i un parell d’ulls per escriure amb tintes ben diverses.
Aquest any, amb les ferides obertes i el cos en convulsió, hem volgut redoblar l’aposta per un festival actual, jove i dissident. Una programació que vol ser actual, vinculada al territori, oberta i experimental, instintiva i intuïtiva, arrelada i lliure per decidir ser-ho tot. És la nostra mirada de la poesia enfront d’un món més veloç que mai, que obre nous escenaris del xoc contínuament i que esperona vells cavallers negres. Acostem la mirada a una poesia que vol ser comunitat i llamp: paraules que ens interpel·len, que proposen, que esberlen les grans convencions i les idees rectes. A nosaltres ens agraden les paraules corbes i les veus corbes, els camins torts, els cossos ondulants i els gestos oblics... la poesia que ressona en el nostre present.
Hem volgut fer el festival que el jove Palau i Fabre voldria compartir amb els seus companys en un moment com l’actual. Una programació arrelada en el territori i alhora oberta a totes les identitats i als brots que sorgeixen entre el ciment de les convencions. Des de la poesia cap al text i cap a les veus, cap a la música i el cos, cap a l’espai compartit i la introspecció. Volem que us sentiu més que mai a casa, perquè ara mateix bastir una casa oberta és quasi una utopia i un imperatiu.
Us hi esperem amb els braços oberts.
Línies de programació:
Organitza: Fundació Palau de Caldes d’Estrac
28 de juny - 10 de juliol
La poesia ha mort. La poesia ha fracassat. I ens toca estar de dol i deixar que el negre ho amari tot. Negació absoluta. Però... per a què serveix la poesia? Fins on pot arribar el seu poder d’incidència en un món salvatge com el d\'avui? Quins són els límits de la poesia? És que ja no podem confiar en els versos? Són placebo? Són una estafa? Després d’estar demanant educadament que hi hagi més poesia al món (+ poesia si us plau), ens enfrontem més que mai a un planeta ferit i exhaust, a un present en conflicte que no convida precisament a l\'optimisme: no podem oblidar les preguntes a què ens aboca l’actualitat i els vells fantasmes que es desperten de nou. La poesia ha sigut bàlsam durant els moments més incerts, catarsi, cura, i també una porta a l’optimisme i la celebració quan ja albiràvem una sortida. I ara què? I el poder transformador de la poesia, on és? Potser és que no ha transformat res? O potser n’esperàvem massa? És més: pot tenir la poesia alguna utilitat? Pot ser un refugi? Pot quelcom tan immaterial atenuar el dolor, abatre la desesperança? Realment ens pot millorar, la poesia? Pot fer del món un lloc millor? I salvar-nos de nosaltres mateixos? Tot avui ens diu que no. Les guerres, les crisis migratòries, els límits del planeta i l’avarícia humana... No hi ha cap espai per a la poesia, en aquest món? Tot i així, ens queda una última i definitiva pregunta: de debò que la poesia ha mort? No podem acceptar un sí com a resposta. ¿Renunciaríem a la força de la paraula, a la bellesa, a l’esperança, als espais on caben totes les sensibilitats, a la nostra dissidència, al nostre compromís amb l\'entorn i amb totes les vides, humanes i no humanes? Ara l’única sortida possible és no renunciar. No renunciar a nosaltres mateixos. No renunciar al present ni al futur. No renunciar a ser escoltats, al nostre crit: + poesia si us plau. Amb les ferides obertes i el cos en convulsió, ens toca posar en qüestió el nostre rol, el rol de la poesia, de la nostra comunitat. És la mirada i la bandera de la poesia enfront d’un món que obre contínuament nous escenaris de xoc i que esperona vells cavallers negres. Ens toca enfrontar-nos al mirall i fer-nos preguntes incòmodes. Preguntes que ens obrin els ulls, que ens facin tornar a brillar. La poesia ha mort. Visca la poesia.
+ POESIA SI US PLAU